Olet täällä

Toiminta 2014 - 2015

Kertausta menneeltä vuodelta ja tietoa vuoden 2015 toiminnasta.

VETERAANI- JA PERINNETOIMINTA

Reserviläiset osallistuivat joukolla kirkkovuoden tärkeimpiin isänmaallisiin juhlapyhiin kirkonmäellä. Näitä ovat Talvisodan päättymisen muistopäivä, Kaatuneitten muistopäivä, Kansallinen veteraanipäivä ja Itsenäisyyspäivä. Tilaisuuksiin järjestettiin kunniavartiot seppeltenlaskun ajaksi haudoille ja muistomerkeille, osallistuttiin seppeltenlaskuun, lippujen kantamiseen, avustettiin tarpeen mukaan varttuneempaa kirkkoväkeä, toimittiin muuten apuna hartaustilaisuuden vaatimissa toimissa sekä niiden jälkeisissä juhlatilaisuuksissa.
Itsenäisyyspäivän juhlapäivällinen
Nurmijärven sankarihautausmaalle järjestettiin myös uudet kynttilöiden kannattimet vanhojen heikompirakenteisten tilalle.
Reserviläisten Itsenäisyyspäivän juhlapäivällinen nautittiin päiväjuhlan jälkeen ensimmäistä kertaa kerhotilassa. Kiitokset tilaisuuden järjestelyistä Airi Kujalalle, Pirjo Lehtoselle, Jari Kujalalle ja Jouko Saartolle.
Jouluaattona järjestettiin reserviläisten kunniavartio Nurmijärven sankarihautausmaalla. Koko päivän kestäneen vartion järjestelijänä toimi Kyösti Porthan tukenaan puolisonsa Pirkko. Jouluaaton vartiot Kirkonkylällä aloitettiin upseerien ja aliupseerien toimesta 1950 luvun puolivälin jälkeen luultavasti vuonna 1958. Kunniatehtävä on jatkunut siis lähes kuusi vuosikymmentä yhtäjaksoisesti. Aloitteen tapahtuman järjestämisestä teki majuri (res) Ahti Utti. Hän myös huolehti järjestelyistä 60-luvun loppuun asti. Hän luovutti tehtävät Jouko Saartolle, joka puolestaan hoiti niitä seuraavat 30 vuotta.
Liput Kirkonmäellä
Vuosituhannen alusta osallistujien määrä on tasaisesti kasvanut aina tähän vuoteen asti eli 52:een mieheen. Jouluaaton aamuna reserviläiset huolehtivat myös sankarihautausmaan kynttilöiden sytyttämisestä jokaiselle haudalle.
Tänä vuonna vetovastuu Kirkonkylän vartioiden miehityksestä siirtyy seuraavalle ikäpolvelle josta tehtävän on ottanut vastaan Kimmo Kirveslahti. Rajamäellä vartiot järjesti perinteiseen tapaan sekä jouluaattona että joulupäivänä kirkonmenojen aikaan Heikki Kalliokoski.

Kirkonmäen läheisyydessä osallistuttiin Jouko Saarton aloitteesta talkoilla myös Koposen lääketehtaan tontin siistimiseen. Muun talkooväen lisäksi erityiskiitos Esko Handolinille, jonka koneen ja työpanoksen ansiosta operaatio oli mahdollinen. Sankarihautausmaan lähitienoo on nyt entistä enemmän arvoisessaan kunnossa.

Vartio vaihtuu sankarihautausmaalla
Sotiemme veteraanit -keräykseen osallistuttiin lipaskeräyksin kahdesti keväällä ja ennen itsenäisyyspäivää. Nurmijärvellä keräyksen tuotto ohjataan tärkeään kotiavustajatoimintaan johon valtiolta tai kunnalta ei valitettavasti heru tukea. Toiminnalla pyritään mahdollistamaan veteraanien eläminen omassa kodissaan. Reserviläisjärjestöjen ja veteraaniyhdistysten lisäksi toimintaa on tukenut voimakkaasti myös paikallinen Lions-klubi. Lisäksi lenkkisaunalla kerättiin tukea veteraaneille vuosittaisella painonpudotuskampanjalla.
Toukokuussa laitettiin talkoilla Rintamaveteraanien majan ympäristöä kuntoon ja tehtiin halkoja. Lisäksi avustettiin Sotaveteraanien rosvopaistitapahtumassa, Rintamaveteraanien haitarikonsertissa ja osallistuttiin yksittäisten veteraanien avustamiseen.
Nurmijärven opiston ja reserviläisten järjestämä VII Aseveli-ilta veti jälleen yhteiskoulun juhlasalin lähes täyteen. Tapahtumassa esiintyivät mm. Tuire Grönthal lauluoppilaineen, Ari Grönthal, Jukolan pumppu sekä Nurmijärven reserviläiskuoro tulkiten niin ikivihreitä kappaleita kuin sotiemme ajan lauluja. Reserviläisnaiset hoitivat tilaisuuden kahvitukset. Reserviläiset huolehtivat myös vieraiden eteispalvelusta, avustamisesta ja opastamisesta.
Kuoro esiintyy Aseveli-illassa
Reserviläiskuoro on esiintynyt menneenä vuonna Aseveli-illan lisäksi useissa muissa tilaisuuksissa, esim. palvelutalolla pyrkien ilahduttamaan varttuneempaa väkeä Joulun alla. Pieni laulajaryhmä vieraili niin ikään joulun aikaan Kaunialassa. Maaliskuun Aseveli-illan jälkeen ohjelmistossa on ainakin esiintyminen Hyvinkään Reserviläisten 60-vuotisjuhlassa. Tuire Grönthalin lisäksi reserviläiskuoron harjoittelua on ohjannut ajoittain Vesa-Matti Hakala.

AMPUMATOIMINTA

Rajakaaren uusimisen jälkeen aloitettuja Villen kisa -pienoispistoolikilpailuja jatkettiin edelleen ja saatetaan tulevaisuudessa jopa monipuolistaa. Edellisvuoden tapaan ammuttiin keväällä Koveloammunta karkkilalaisten kanssa Kovelon radalla. Syksyn vastaava kilpailun järjestivät tällä kertaa nurmijärveläiset JEK:n radalla. Aseina olivat jälleen perinnekivääri, reserviläiskivääri ja pistooli.
Kevään ensimmäinen kilpailu Kaidanpäässä ammuttiin kolmiasentokilpailuna reserviläiskiväärein. Toinen kolmiasentokilpailu ammuttiin ennen ampumajoukkueen lähtöä kilpailemaan Raplaan voitonpyhän ampumakolmiotteluun. Kaidanpäässä järjestettiin kesällä jo perinteiseen tyyliin myös savikiekkoampumapäivä. Lajina oli toista kertaa peräkkäin haastava Compak Sporting -ammunta. Niin ikään kesällä ammuttiin yhdistysten vuotuinen SRA-kilpailu JEK:n radalla, aseina kivääri, pistooli ja haulikko. Kilpailun voitti Tommi Elg.
Keila-ammuntaa
Mäntsälän Reserviläiset haastoivat nurmijärveläiset joukkueena perinnekiväärikilpailuun avoimen kilpailunsa yhteydessä. Tällä kertaa Mäntsälä keräsi potin perinnekiväärikilpailussa, mutta tilanteeseen pyritään hakemaan muutosta mikäli tämäkin kilpailu tulee jatkumaan perinteenä. Ampumayhteistyö mäntsäläläisten kanssa onkin viime vuosina ilahduttavasti kehittynyt jatkuvasti eteenpäin. Sen lisäksi että Raplassa kilpailevassa joukkueessa, Heikki Tuokko -kilpailun toimitsijoina ja sen yhteydessä järjestettävissä muissa ammunnoissa on ollut mukana Mäntsälän ampujia, on heitä kutsuttu viime vuosina mukaan myös yhdistysten SRA-kilpailuun.
Hyvinkääläiset tarjosivat niin ikään nurmijärveläisille menneenäkin kesänä joukkuekilpailun SRA:ssa. Nurmijärvi voitti tiukan kilpailun nyt ensimmäistä kertaa. Syyspuolella järjestettiin perinnekiväärikilpailu Kaidanpäässä ja perinnepistoolikilpailu JEK:n radalla syksyn Heikki Tuokko -kilpailuja silmällä pitäen. Nurmijärveläisampujat saavuttivatkin Tuokko-kilpailussa erinomaisia tuloksia, mm. Lauri Ellilän sijoittuessa kilpailussa toiseksi tuloksella 97. Lukuisten kilpasuoritusten lisäksi Nurmijärvellä oli jälleen erityisen voimakas panos tapahtuman järjestelyissä.
Kolmiasentokilpailu
Tapahtumiin ja niiden aikatauluihin saattaa tulla muutoksia. Lisätietoja ampumatoiminnasta ampumavastaava Markku Tuomiselta (p. 040 559 9305 tai puumies45 at gmail.com)
Ampumavuorot Kaidanpäässä jatkuvat entiseen tapaan. Yhdistykset ovat maanantain ampumavuoroa vastaan huolehtineet luodikkoradan siisteydestä ja laukauskirjanpidosta. Ensi kesänä Kaidanpäässä järjestettävä metsästysammunnan SM-kilpailu tulee edellyttämään myös reserviläisiltä talkootöitä. Töistä on etukäteen sovittu mahdollisuus luodikkoradan käyttämiseen veloituksetta myös lauantaisin, mikäli muu radalla järjestettävä toiminta ei sitä estä. Tällöin on mukaan varattava Nurmijärven alueen reserviläisyhdistyksen jäsenkortti käyttöoikeuden osoittamiseen.
Rajakaaren pienoisaseradalla kirkonkylän yhdistysten vuoro on tiistaisin, mutta tavanomaisesti harjoittelu on mahdollista muinakin aikoina. Tavanomaisesta poikkeavista ampuma-ajoista on kuitenkin syytä olla yhteydessä ampumavastaavaan.

Jokelan Eränkävijöiden rataa on hyödynnetty vuoden mittaan useammissa tapahtumissa. Yhdistysten jäsenet voivat osallistua sovitun mukaisesti vierashintaan myös JEK:n harjoitusvuoroille valvojan ollessa paikalla. Kiinnostusta herättäviä harjoitusmahdollisuuksia saattavat olla esimerkiksi pistooliampumavuorot kesäkuukausien 1. ja 3. maanantaina.

Tuloksia kirjataan
Lisätietoja radan käytöstä on saatavilla ampumavastaavalta tai Marko Tolvaselta (p. 045 111 5181).
Ilma-asevuoro Name 88:n radalla Kirkonkylän Iivarinkulmassa jatkuu entiseen tapaan. Radalla on käytettävissä yhdistyksen ilma-aseet ja tavanomaisten taulujen lisäksi ilmahirvirata ja ampumahiihtotaulut. Rata sopii mainiosti nurmijärveläisten talviharjoitteluun etenkin sijaintinsa puolesta.
Kiitokset ampumatoiminnassa yhteistyötä kanssamme tekeville seuroille, kuten Hyvinkään Reserviläisille ja Reserviupseereille, Hyvinkään Riistanhoitoyhdistykselle, Jokelan Eränkävijöille, Karkkilan Reserviläisille, Klaukkalan Reserviupseereille, MPK:lle, Mäntsälän Reserviläisille ja Name 88:lle.

LIIKUNTATOIMINTA

Kuntoliikuntatoiminta on jatkunut entisellään ja lenkkisauna lämmennyt joka tiistai ja torstai. Saunalta lähtevät lenkit ovat kiertäneet parkkimäkeä ja lentopalloa on pelattu Olli Tiaisen johdolla talvisin Yhteiskoululla ja kesällä päiväkodin kentällä, vaikka sateinen ja kylmä alkukesä aiheuttikin hieman ongelmia ulkovuoroille. Olli on ansiokkaasti huolehtinut vuoroista ja että kentät ja välineet ovat käyttökunnossa aina peliajan alkaessa.
Soutujoukkueemme oli mukana jälleen Valkjärvisoudussa ja Mommilanjärven soutelussa. Valkjärvisoutuun saatiin tällä kertaa mukaan enemmän haastajia ja jouduimme luopumaan jo pidempään kerhotilaamme koristaneesta kiertopalkinnosta. Jos saammekin palkinnon vielä takaisin, niin useamman joukkueen nimi sen kilvessä vain nostaa palkinnon arvoa. Vauhtia Mommilaan haettiin Sääksjärveltä. Teimme jälleen kelpo suorituksen joukkueella jonka kokosi Seppo Pylkkö.
"Uutena" lajina käytiin pelaamassa pesäpalloa Asseri Tuomisen valmennuksessa sekä päiväkodin hiekkakentällä että Kirkonkylän uudella pesäpallostadionilla. Pesismatseja on tarkoitus pelata Kirkonkylällä myös kuluvana vuotena ja hieman useampana kesätorstaina. Kiitokset Nurmijärven Mailalle vuoroista ja välineiden lainasta.
Yhdistykset järjestivät loppukesästä myös reserviläispiirien kolmiottelun. Kilpailu järjestettiin Taistelukoululta käsin Rajamäen uimahallin ollessa remontissa. Kolmiottelun maastojuoksu suoritettiin TKKK:n kampusalueen lähimaaston lenkkipoluilla, pienoispistooliammunta TKKK:n ampumaradalla ja uinti Keravan maauimalassa. Taistelukoulun pienoisaserata on hiljattain remontoitu ja Nurmijärven yhdistyksillä on siellä ampumavuoro keskiviikkoiltaisin.

Lisätietoja liikuntatoiminnasta saa parhaiten tiistaisin tai torstaisin lenkkisaunalta. Yhteisliikuntasuoritusten lisäksi saunomaan ja kuulumisia vaihtamaan voi tulla mainiosti myös itselle räätälöidyn liikuntasuorituksen päätteeksi tai vain pesua kaivatessaan.

Pesäpalloa päiväkodin kentällä

RETKET JA VIERAILUT

Pekka Kiehelän johtama Karjalanretki vei joukon menneen kesän alussa Karhumäkeen ja hyödynsi ennakkoluulottomasti paikallista julkista liikennettä. Epäilyksistä huolimatta kaikki pääsivät menestyksekkäästi perille ja takaisin. Ensi kesän retki Pietariin on suunnitteilla niin ikään Helatorstain tienoille ja sen on tarkoitus olla hieman aikaisempia matkoja lyhyempi. Pekka ja vakiokuljettajamme Raimo 'Spike' Suominen ovat jälleen nähneet vaivaa kiinnostavien etappien ja sotahistoriallisten tietojen selvittämisessä.
Lenkkisaunan kevätkauden päättäjäisten järjestettiin ensimmäistä kertaa Tapiolan laavulla. Suojan ja makkaranpaiston lisäksi kodalle oltiin järjestetty saunomis- ja peseytymismahdollisuus. Kodalla käytiin uudemman kerran vielä syksyllä. Kiitokset tapahtumien järjestelyistä Jari Kujalalle ja Kimmo Kirveslahdelle. Lisäksi kotaa hyödynsivät reserviläisnaiset. Yhdistykset esittelivät toimintaansa Kirkonkylällä Hiihtoseuran järjestämien markkinoiden yhteydessä toukokuussa. Kiinnostuneet pääsivät kokeilemaan tapahtuman yhteydessä laseraseammuntaa Noptel-laitteistolla reserviläisten kojulla.
Tapiola

MUUTA TOIMINTAA

Kerhotilassa ovat vuoden aikana vierailleet mm. eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö, kenttäpiispa Pekka Särkiö, kenttärovasti Seppo Ahonen, kirkkoherramme Ari Tuhkanen, sekä veteraani Sakari Peltonen. Kirkollisista arvovieraista saamme kiittää seurakunnan suntiona toimivan jäsenemme Mika Ekholmin toimeliaisuutta. Seurakunnalla on suunnitteilla Mikan aloitteesta myös kenttäjumalanpalvelus tulevana puolustusvoimain lippujuhlan päivänä.
Yhdistysten jäsenet ovat vuoden mittaan osallistuneen MPK:n kursseille kouluttajina ja kurssilaisina. Kursseihin on kuulunut sekä siviilipuolen valmiuksia kohottavia kursseja että puolustusvoimien tilaamia sotilaallisia kursseja. Yksi suurimmista MPK:n viime kesän tapahtumista oli Kesäyön marssi Tuusulassa, jonka liikenteenohjauksen ja järjestyksenvalvonnan järjestelyissä oli Keijo Mäkelällä ja Markku Tuomisella huomattavat roolit.
Tavanomaisen aikataulun mukaan ensi syksynä tulee järjestettäväksi Nurmijärven lukioiden kansalaisen turvakurssit. Viime kerroilla mukana ovat olleet kaikki Nurmijärven lukiot ja osallistuvien oppilaiden määrä on ollut kasvavaan suuntaan, joten toimijoita tultaneen tarvitsemaan jälleen ensi syksynä.
Varainhankintatoimintaa on toimintakalenterin ilmoitushankinnan lisäksi ollut osallistuminen järjestyksenvalvontatehtäviin ja paikoituksenohjaukseen erilaisten tilaisuuksien yhteydessä, tärkeimpinä Kivi-juhlat ja seurakuntien tilaisuudet. Yhdistykset osallistuvat edelleen korttien uusimisista aiheutuviin kustannuksiin henkilöille jotka ovat myös mukana edellä mainitun kaltaisissa tilaisuuksissa.
Reserviläisnaiset ovat kokoontunut lenkkisaunan merkeissä tavanomaisesti joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona. Toiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Minna Rehniin (minna.rehn at elisanet.fi tai p. 040 087 7318).

Sivun alkuun